Onkoloji
Onkoloji; vücutta varolan tümörlerin oluşumu, nedenleri, tanısı, tedavisi ve kalıtımla ilişkisini inceleyen bilim dalıdır. Kanserli hücreleri incelediği gibi kanserli olmayan hücreleride inceler. Bu onkolojinin ilgilendiği dalları genişletir. Kanserin ilaçla tedavisi anlamına gelen Kemoterapi uygulamalarını inceleyen tıbbi onkoloji aynı zamanda kanserden korunma, kanser taraması ve erken tanı uygulamalarını da inceler.
Jinekolojik Onkoloji (Kadın Kanserleri)
Son yıllarda hızla artış gösteren kanser, dünyada kalp hastalıklarından sonra en sık görülen ölüm nedenidir. Kadınlarda sık rastlanan kanserler arasında meme kanseri başta olmak üzere genital organlara ait türler yer almaktadır. Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre Türkiye’de 2002 yılında gerçekleşen tüm ölümlerin %12’sinin kanser kaynaklı olduğu ortaya koyulmuştur. 2012 yılında ise bu oran %21’e çıkmıştır. Bu oranların gelecek yıllarda daha çok artacağı ve kanser kaynaklı ölümlerin kalp hastalıkları kaynaklı ölümlere yaklaşacağı belirtilmektedir.
Kadın kanserleri olarak adlandırılan jinekolojik kanserler şu şekilde sıralanmaktadır.
- Rahim kanseri (uterus)
- Rahim ağzı kanseri (serviks)
- Yumurtalık kanseri (over)
- Tüp kanseri (tuba uterina)
- Vulva kanseri
- Döl yolu kanseri (vaginal kanser)
Kansere zemin hazırlayan faktörler
Sanayileşme, çevre ve hava kirliliğinin artması, hazır gıdalarla beslenme ve sigara gibi birçok kimyasal ürün, insan organizmasındaki kanser ve tümör oluşumunu önleyen engelleyici genlerin yapısını bozarak kanser hücrelerinin gelişimine zemin hazırlamaktadır. Bu olumsuz faktörlerin engellenmesi ve azaltılması olası görülmemektedir. Bu nedenle kanser gerçeği kabul edilmeli ve önlem alınmalıdır.
Sağlık bilişimindeki gelişmeler kanserde yüz güldürüyor
Kanser vakalarının sayısındaki hızlı artışa rağmen, sağlık teknolojisi alanında atılan önemli adımlar sayesinde kanserin erken teşhisi mümkün olabilmektedir. Ayrıca tıbbi bilgi ve cerrahi deneyimlerin artması tedaviyi daha etkin kılmaktadır. Son 10 yılda üreme sistemi kanserleri hakkında klinik ve moleküler çalışmalar birçok bilinmeyene açıklık getirmiş ve kanseri oluşturan faktörler daha iyi anlaşılmıştır. Direkt kanser hücresine yönelik tedavi, aşılar ve immün tedavi gibi tedaviler kullanılmaya başlanması da sağ kalım oranlarına katkıda bulunmaktadır.
Bartholin kisti nedir?
Vajinanın her iki tarafında yer alan kese şeklindeki bezelere bartholin bezleri adı verilmektedir. Bu bezlerin iltihaplanması ve tıkanması ile birlikte bartholin apsesi olarak da bilinen bartholin kisti rahatsızlığı kaynaklanmaktadır.
Çikolata Kisti Nedir?
Bu hastalık (Endometriozis) kısırlık ile doğrudan ilişki olan bir hastalık çeşididir. Çikolata kisti genel olarak hamile olmayan kadınlar %50 oranlarına kadar artış gösterir. Bütün dünya çapında yaklaşık 200 milyon insanda oluşan çikolata kisti Türkiye’de yaklaşık 2.5 milyon kadında görülen bir hastalıktır.
Rubella ( Kızamıkçık )
Rubella ( Kızamıkçık ), Halk arasında kızamıkçık olarak bilinen rubella oldukça yaygın görülen bir virüs enfeksiyonudur. Hamilelik sırasında geçirildiğinde bebekte ciddi sorunlara neden olabilmektedir.
Hepatit B
Hepatit B, aynı adla anılan (hepatit B virüsü) virüse bağlı olarak karaciğerde gelişen olayların adıdır. Özellikle güney avrupa, doğu ve uzak doğuda görülme sıklığı oldukça fazla bir hastalıktır. Batıda ise nispeten daha az görülür. Ülkemiz de bu açıdan orta derecede riskli bir kuşakta yer alır.
Sifiliz ( Frengi )
Sifiliz ( Frengi ); Frengi; cinsel yol ile bulaşan yaygın hastalıklardandır. Bu hastalığa treponema pallidum ismi verilen mikroorganizma sebep olur. Frengi diğer adı ile sifiliz; belirtileri başka cinsel yol ile bulaşan hastalıklarda da görülebildiği için; sifiliz testi yapılarak kesin tanı koyulabilmektedir.
Yumurtalık Kanseri Nedir ?
Yumurtalık Kanseri Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?
Yumurtalık Kanseri Nedir ?; Normal vücut hücreleri büyüme, bölünme ve kontrollü çoğalma yetisine sahiptir. Bazen hücrelerdeki bölünme anormal bir hal alabilir ve kontrol dışı bir hücre çoğalması halini alabilir.