Rubella ( Kızamıkçık )
Rubella ( Kızamıkçık ), Halk arasında kızamıkçık olarak bilinen rubella oldukça yaygın görülen bir virüs enfeksiyonudur. Hamilelik sırasında geçirildiğinde bebekte ciddi sorunlara neden olabilmektedir.
Rubella ( Kızamıkçık ) Nedir ?
Rubella (kızamıkçık) döküntüler ile birlikte görülen ateşli bir viral enfeksiyondur. Genelde çocukluk çağında geçirilen rubella yaklaşık 3 gün kadar sürer ve çoğu zaman kızamıktan çok daha hafif seyreder. En önemli belirtileri kendisine özgü yüzden başlayıp vücuda yayılan ve üç gün süren tipik döküntü, hafif ateş, iştahsızlık, öksürük, baş ağrısı ve eklem ağrısıdır.
Döküntü dışındaki belirtiler hafiftir ve bazen 1-2 hafta kadar sürebilir. Hatta hastalık bazen o kadar hafif seyreder ki hastalık geçirilip geçirilmediği bile anlaşılamaz. Rubella erişkinlerde biraz daha şiddetli seyredebilir ve eklem ağrıları görülebilir.
Hastalık geçirildikten sonra kişide kalıcı bir hasar bırakmaz. Enfeksiyonu geçiren kişi bağışıklık kazanır ve bir daha rubellaya yakalanmaz. Hastalığın kuluçka süresi 14-23 gündür. Yani kişi hasta bir bireyle temas ettikten 14-23 gün sonra belirtiler ortaya çıkar.
Rubella virüsü hasta kişinin burun ve boğazında bulunur. Hastalık burun ve boğaz salgıları ile direkt temas ya da hasta kişinin öksürük ve hapşırması ile havaya yayılan virüsler yolu ile bulaşır. Hasta bir kişi döküntü orataya çıkmadan 1 hafta öncesi ile döküntüyü takip eden 4 günlük süre içinde bulaştırıcılığa sahiptir.
Rubella günümüzde büyük ölçüde önlenebilen bir hastalıktır ve önlemenin tek yolu aşılamaktır. Aşı sonrasında kalıcı bağışıklık gelişir. Üreme çağındaki erişkinlerin çok büyük bir kısmı ya çocukluk çağında geçirdikleri için ya da aşılandıklarından dolayı rubellaya karşı bağışıklık taşımaktadırlar.
Rubellaya karşı bağışıklık olup olmadığı kanda yapılacak olan serolojik bir inceleme ile kolaylıkla anlaşılabilir. Rubella IgG pozitif olması o kişinin kızamıkçığa karşı bağışıklığının olduğunu gösterir.
Kızamıkçık nasıl bulaşır?
- Virüslü kişinin hapşırırken ya da öksürürken burnundan veya boğazından havaya saldığı sıvı damlalarıyla temas eden kişi, hastalığı kapabilir.
- Virüslü damlacıklarla kirlenen bir eşyaya dokunan kişilerde de virüs kapabilir.
- Enfekte olan kişiyle yiyecek ve içecek paylaşımı da virüsü kapmanıza neden olabilir
- Hamilelerde kan akışı ile bebeklerine virüs bulaşabilir.
Kızamıkçık belirtileri;
- 9 oC ya da daha düşük ateş,
- Baş ağrısı,
- Burun akıntısı ya da burun tıkanıklığı,
- Kırmızı ve iltihaplı gözler,
- Boynun ve kulakların arka kısmında hassas lenf düğümleri,
- Önce hafif başlayan, sonra şiddetlenebilen deri kaşıntıları,
- Öncelikle yüzde başlayan, ardından da gövdeye, kollara ve bacaklara doğru yayılan pembemsi ya da kırmızımsı döküntüler
- Testislerde şişlik,
- Genç kadınlarda daha çok görülen eklem ağrıları ve eklemlerde iltihaplanma,
- Daha çok yetişkinlerde görülen kas ağrıları,
Belirtilerin özellikle çocuklarda fark edilmesi zordur. Belirtiler genelde kişinin virüsle enfekte olmasından sonraki 2-3 hafta içerisinde ortaya çıkar. Hastalık belirtileri, genellikle 1 ile 5 gün arasında devam eder.