KÜRTAJ
Kürtaj, cerrahi olarak rahim içinden doku alınması işlemidir. Halk dilinde ise gebelik sonlandırma denir. Tıp dilinde dilatarasyon ya da küretaj da denir. Gebelik sonlandırma amacının yanında rahimden parça alınması, menopozda olan kanamalı hastalarda örnek alınması için yapılan bir tedavi yöntemidir.
Kürtaj hangi durumlarda yapılır?
İstenmeyen, isteğe bağlı veya sağlıksız gebeliklerin sonlandırılmasında ya da rahim duvarından biyopsi (parça) alınması gereken durumlarda yapılabilir.
Kürtaj İşlemi Ne Kadar Sürer?
İşlem 5 ila 10 dakika arasında sürmektedir. Hastamız 10-15 dakika özel odamızda dinlendikten sonra normal günlük hayatına dönebilir. Aynı zamanda Kürtaj İşlemi yasal süresi 10 haftaya kadardır.
Kürtaj işlemi nasıl gerçekleşir?
İşlem, cerrahi bir işlem olduğu için steril koşullarda uygulanması gerekir. Ve aynı zamanda mutlaka anestezi gereklidir. Genel veya lokal anestezi ile işlem yapılmaktadır.
Genel anestezi uygulanması şart değildir ancak çoğu merkezde sedasyon denilen düşük dozda anestezi uygulanabilir. Yani hasta uyutularak kürtaj işlemi yapılmaktadır. Bu şekilde olmasının avantajı; hasta konforu açısından önemlidir. Hasta operasyon sırasında hiçbir ağrı hissetmeyecektir.
Genel anestezi komplikasyonlarına gelecek olursak eğer hasta işlem sırasında aç karnına olmaz ise mide bulantısından dolayı kusabilir ve bu solunum yollarına kaçabilir. Genel anestezi yapılacaksa mutlaka aç gelinmesi gerekir. En az 6 saat hiçbir şey yiyip içmeden gelinmelidir.
Lokal anestezi (bölgesel uyuşturma) altında yapılan işlemlerde bir miktar ağrı hissedilecektir. Bu ağrıyı azaltmak için de işlemden önce vücutta genel ağrıyı azaltacak ağrı kesici ilaç verilebilir.
Kürtaj ne zaman yapılmaz?
Yasal sınır 10 haftadır. 10. haftadan sonra eğer tıbbi bir zorunluluk varsa kürtaj yapılabilir. Bu annenin veya bebeğin sağlığını tehdit eden (sağlıksız gebelik) gebeliklerde söz konusu olabilir. Bu işlem için de ilgili branştan hekimlerin hazırlayacağı heyet raporu gerekir ve ancak bundan sonra gebelik sonlandırılabilir.
Kaç haftalıkken yapılır?
Gebeliğin 10. haftasına kadar yapılır. Gebelik ne kadar erken sonlandırılırsa hasta için o kadar avantajlıdır. Gebelik haftası ilerledikçe riskler de beraberinde artar.
Hamileliğin kaçıncı haftasına kadar kürtaj yapılabilir?
Kürtaj yasal olarak gebeliğin 10. haftasına kadar yapılabilmektedir. 10. haftadan sonra ancak tıbbi bir zorunluluk varsa yapılabilir. Bu annenin veya bebeğin sağlığını tehdit eden (sağlıksız gebelik) gebeliklerde söz konusu olabilir. Bu işlem içinde ilgili branştan hekimlerin hazırlayacağı heyet raporu gereklidir. Ancak bu rapordan sonra gebelik sonlandırılabilir.
Gebelik ne kadar erken sonlandırılırsa hasta için o kadar avantajlıdır. Gebelik haftası ilerledikçe riskler de beraberinde artmaktadır. Aynı zamanda hasta isterse işlemden sonra vajinal daraltma işlemi de yapılır.
Kürtaj kimlere tavsiye edilmez?
Esasen, 18 yaşına girmiş her kadın bireye yapılabilir. Çoğunlukla risksiz bir operasyondur ancak bazı durumlarda ekstra dikkat edilmesi gerekir; Bu durumların başında kanama bozuklukları gelir. Hastanın doğuştan kanama bozukluğu olabilir.
Bu durumu hastanın önceden hekime belirtmesi gerekir. Bazen de rahimde doğuştan anormallikler olabilir; çift rahim veya rahimde perde olması gibi olağanüstü durumlar görülür. Böyle durumlarda da daha özenli bir işlem yapılması gerekir.
Benzer şekilde miyomların varlığı, enfeksiyon, çoğul gebeliğin varlığı ve önceden sezaryen ameliyatı olan hastalarda daha dikkatli olmak gerekir.
Kürtajın sorunsuz olması için nelere dikkat edilmeli?
Kürtajın sorunsuz olabilmesi için, mümkün olduğunca gebelik haftası erken iken yapılmalıdır. Steril ortamda sağlıklı koşullarda kürtajın yapılması gereklidir. Sağlıksız bir ortamda enfeksiyon riski fazla olacaktır. Hasta kanamayı veya pıhtılaşmayı etkileyen aspirin (kan sulandırıcı) gibi ilaçlar kullanıyorsa bunları işlemden önce mutlaka kesmesi gerekir.
Bunun dışında kan uyuşmazlığı olan çiftlerin mutlaka hekimi uyarması gerekir. Sonraki gebeliklerin sağlıklı olarak gelişmesi için İşlemden sonra kan uyuşmazlığı iğnesi yapılması gerekir. Ayrıca kürtajdan sonra olabilecek olan komplikasyonların belirtilerden haberdar olmak gerekir bunların başında karın ağrısı ve ateş gelir.
Kürtajdan kaç adet sonra hamile kalınır? Veya Kürtajdan ne kadar sonra hamile kalınır?
Hiç adet görmeden bile kürtajdan hemen sonra hamile kalınabilir.
Kürtajdan kaç gün sonra adet olunur?
Gebelik haftasına ve kişiden kişiye değişmekle birlikte en geç 1 ay içerisinde adet olunur.
Kürtaj sonrası görülen kanama regl mi?
Hayır. Regl bu kanama bittikten sonra başlar.
Kürtajdan kaç gün sonra ilişkiye girilir?
Kanama bittikten sonra ilişkiye girilebilir. Hastalarımıza en az 2 hafta ilişki önermiyoruz.
Kürtaj ilacı nedir? Düşük ilacı nedir?
Ülkemizde yasal olarak kullanılabilen bir ilaç yoktur.
Kürtaj esnasında rahim yırtılması neden olur?
Rahim ağzındaki yapışıklıklar genellikle buna neden olur fakat tecrübeli hekimler tarafından yapıldığı müddetçe böyle bir durum ile karşılaşılmamaktadır.
Kürtaj işleminde ağrı duyulur mu?
Anestezi altında yapılan işlemde hasta herhangi bir ağrı hissetmemektedir.
Kürtaj sonrası rahim ve tüpler zarar görür mü?
Tüpler hiçbir şekilde etkilenmez tabi ki işlem tecrübeli hekimler tarafından yapılırsa bunu söylemek mümkündür.
Kürtaj sonrası 2. ya da 3. kez kürtaj olmak riskli midir?
Vakum yöntemiyle yapıldığı müddetçe tekrar gebe kalma açısından hiç bir risk taşımamaktadır.
Kürtaj
Kürtaj işlemi için hastaların öncelikle muayene edilmesi gerekmektedir. Ayrıca herhangi bir anestezi müdahalesi ile hasta bilgilendirildikten sonra kol kısmına damar ile girilir. Bu durum iğne batırmanın acısı kadar olacaktır. Ayrıca bu durumdan sonra yapılacak operasyon sürecindeki tek ağrı bu evrede gerçekleşen müdahaleler sonucunda olmaktadır.
Kürtaj Yaptırmak İstiyorum
Yapılan işlemlerin ardından hasta uyutulduktan sonra ameliyat masasında vajina açılır ve rahim ağzı açılarak operasyona başlanır. Vajina içerisindeki antiseptik solüsyon temizleme işlemi bittikten sonra, ağız kısmı çekilerek rahime simetrik bir konum kazandırılmaktadır. Daha sonra rahimin ağız kısmı gebelik haftasının olacağı zamana uygun bir şekilde genişletilir. Bu işlemler yaklaşık birkaç dakika sürer. Bu işlemlerden sonra hastanın uyanması sağlanır.
Kürtaj Yapıldıktan Sonraki Süreç, kürtaj operasyon yapıldıktan sonra 1 aya kadar âdet kanaması görülmemektedir.
Kürtaj işleminden sonraki hafta vajinada kanamalar meydana gelebilir. Bu durum âdet kanamaları ile karıştırılmamalıdır. Kan pıhtılaşması barındırmayan kanamalar âdet kanaması değildir. Kürtaj işlemi oldukça basit bir operasyondur. Bu işlemin amacı istenmeyen gebelik durumuna bir son vermektir.
Kürtaj yapıldıktan 15 – 20 gün süreye kadar cinsel birliktelik önerilmez. Bunun sebebi cinsel organlarda oluşma ihtimali olan enfeksiyonlardır. Bu enfeksiyonlar ciddi sorunlara yol açabildiğinden ilk 2 hafta bu birlikteliği yaşamamakta fayda vardır.
Kürtaj Yapıldıktan Sonraki Aşamalar Nasıl İşler?
Kürtaj operasyon yapıldıktan sonra 1 aya kadar âdet kanaması görülmemektedir. Kürtaj kliniği olarak test etmiş olduğumuz bu durum 1 ay sonra düzelmektedir. Kürtaj işleminden sonraki hafta vajinada kanamalar meydana gelebilir. Bu durum âdet kanamaları ile karıştırılmamalıdır.
Kan pıhtılaşması barındırmayan kanamalar âdet kanaması değildir. Kürtaj işlemi oldukça basit bir operasyondur. Bu işlemin amacı istenmeyen gebelik durumuna bir son vermektir. Kürtaj yapıldıktan 15 20 gün süreye kadar cinsel birliktelik önerilmez. Bunun sebebi cinsel organlarda oluşma ihtimali olan enfeksiyonlardır. Bu enfeksiyonlar ciddi sorunlara yol açabildiğinden ilk 2 hafta bu birlikteliği yaşamamakta fayda vardır.
Kürtaj İşlemi Sağlık Açısından Risk Barındırır Mı?
Sağlık açısından büyük önem taşıyan kürtaj işlemi en başta hijyen koşullarını sağlandığı ortamda, kürtaj kararını veren bireyin değerlendirilmesine uygun gerçekleştirilmelidir. Bu değerlendirilme işlemi ile kürtajın bireyde olumsuz sonuçlar doğrulmasının önüne geçilmelidir.
Kürtaj kadınlar için travma etkisi oluşturabilecek bir işlem sayıldığından anestezi altında gerçekleştirilmelidir. Gerekli olan kan grubu, pıhtılaşma ile ilgili testlerin yapılmadan işlem yapılmamalıdır. Kürtaj olarak bireyin bedensel ve psikolojik sağlığını olumsuz etkilemeyen kürtaj işlemini uzman kadro ile gerçekleştirmekteyiz.
Kürtaj alanında uzmanlar tarafından gerçekleştirildiğinde basit ve sağlıklı olan bir işlemdir. İnceliklerinin bilincinde olmayan kişiler tarafından gerçekleştirildiğinde ileride istenilen gebeliklerin yaşanmasına engel olabilecek riski barındırabilmektedir.