Devlet Hastaneleri Kürtaj Yapar mı ?
Devlet hastaneleri kürtaj yapar mı ? Devlet hastanelerinde kürtaj işlemi yapılabilmektedir. Ancak Türkiye’de devlet hastanelerinin yoğunluğu sebebi ile kürtaj işlemi rutin olarak yapılamamaktadır. Yeterli ekipman ve personele sahip özel hastane ve kliniklerde daha hızlı ve başarılı bir şekilde kürtaj işlemi sonuçlanabilmektedir.
Devlet hastaneleri kürtaj yapar mı
Tıbbi bir sebebe bağlı olarak gerek anne ile ilgili bir tıbbi problem gerekse bebek ile ilgili bir anormal gelişim veya bebek gelişimin durması durumunda kürtaj işlemi Devlet hastanelerinde de yapılabilmektedir.
Türkiye’de adet rötarından itibaren 10. haftaya kadar yasal olarak kürtaj işlemi yapılır. Türkiye’de özel sağlık hizmetlerinin az olduğu illerde il bazında kürtaj işlemi yapılmamaktadır. Genellikle Büyükşehirler’de özel hastanelerin varlığından dolayı kürtaj işlemleri isteğe bağlı olarak sıklıkla yapılır.
Devlet Hastanelerinde Kürtaj Şartları Nelerdir ?
Kürtaj yaptırmak isteyen kadınların en çok merak ettikleri soru devlet hastanelerinde kürtaj yapılıp, yapılmadığına yönelik olmaktadır. Ülkemizde 1983 yılında düzenlenen yasalar ile kürtaj ile ilgili usul ve esaslar belirlenmiştir. Devlet hastanelerinde kürtaj işlemleri ücretli veya ücretsiz olarak yapılabilmektedir.
Kürtaj işleminin yapılması tıbbi terminasyonlar nedeniyle zorunlu ise her devlet hastanesinde kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından ücretsiz olarak yapılmaktadır. Eğer gebelik isteğe bağlı olarak sonlandırılacaksa bazı devlet hastanelerinde ücretli olarak yapılmakta bazı devlet hastanelerinde ise yapılmamaktadır. Bu da birçok kadının aklına `isteğe bağlı kürtaj yasak mı` sorusunu getirmektedir. Buna ilişkin yasa maddesi şöyledir:
MADDE 5: Gebeliğin onuncu haftası doluncaya kadar annenin sağlığı açısından tıbbi sakınca olmadığı taktirde istek üzerine rahim tahliye edilir. Gebelik süresi, on haftadan fazla ise rahim ancak gebelik annenin hayatını tehdit ettiği veya edeceği veya.
doğacak çocuk ile onu takip edecek nesiller için ağır maluliyete neden olacağı hallerde doğum ve kadın hastalıkları uzmanı ve ilgili daldan bir uzmanın objektif bulgulara dayanan gerekçeli raporları ile tahliye edilir.
Yani yasadan da anlaşılacağı üzere gebeliğin ilk 10 haftası içinde anne adayının isteğine bağlı olarak gebelik sonlandırılabilmektedir.
Bekar Kadınlar Devlette Hastanesinde Kürtaj Yaptırabilir Mi?
Devlet hastanelerinde kürtaj işlemi serbest olsa da birçok devlet hastanesinde fiili olarak isteğe bağlı kürtaj işlemi uygulanmıyor. Ancak sağlık problemleri nedeniyle mutlaka sonlandırılması gereken gebeliklerde evli ya da bekar fark etmeksizin herkese kürtaj işlemi uygulanıyor.
Eş Onayı Gerekli Midir?
Kürtaj ile ilgili prosedürler hem özel hem de devlet hastanelerinde aynıdır. İsteğe bağlı ya da tıbbi nedenlerle sonlandırılması gereken gebeliklerde eğer anne adayı evli ise kesinlikle eşinin onayını alması gerekiyor. Hastaneye eşleri tarafından onay verildiğine dair bir imzalı kağıt teslim etmeleri gerekiyor.
Kürtaj yaptırmak isteyen kişiler ilk olarak kürtaj ile ilgili yasaları iyi bilmelidirler. Ardından kürtaj için seçecekleri hastaneyi araştırmalıdırlar. Kürtaj işlemi mutlaka yeterli imkanların bulunduğu bir hastane de ve bir uzman doktor tarafından gerçekleştirilmelidir.
Kürtaj işlemine olan talebin artması ile birçok yer kürtaj yapmaya başlamıştır. Siz en güvenilir araştırıp, tercih etmelisiniz.