Laparoskopi
Laparoskopi genel anestezi altında yapılan ve göbek değişinden ince bir teleskobun karın içine sokularak karın için organlarının görüntülenmesi prensibine dayanan bir ameliyattır.
Laparoskopi 1980 yıllarının ortalarına kadar genelde tanısal amaç ile uygulanan bir işlem olmasına rağmen teknolojik gelişmelere paralel olarak son zamanlarda giderek artan bir sıklıkta tedavi amaçlı uygulanmaya başlamıştır. Laparoskopi ile karın alt bölgelerinde açılan 3 ya da 5 milimetrelik deliklerden içeri sokulan aletler ile her türlü jinekolojik cerrahi girişimi olanağı bulunmaktadır. Yumurtalık kistleri, dış gebelikler, myomlar, gebe kalmayı artıran tüp cerrahisi ve endometriozis laparoskopik olarak kolayca tedavi edilebilmektedir.
Laparoskopi
Deneyimli ellerde laparoskopi karın açılarak yapılan ameliyatlar ile benzer sonuçlar verir. Laparoskopinin en önemli avantaları ise hastanede yatış gerektirmemesi ve işe dönüş süresinin hızlanmasıdır. Çoğu hasta 3 veya 4 gün içinde normal yaşamlarına dönebilmektedir. Laparoskopinin bir diğer üstünlüğü de karın kesinin bağlı olduğu komplikasyonlardan sakınılmış olmasıdır. Gelecekte jinekolojik ameliyatların neredeyse tamamını laparoskopi ile yapılacağı kaçınılmaz bir durumdur. Teknolojik ilerlemeler ile beraber bilgisayar, modem ve sanal gerçeklik yöntemleri ile bir merkezdeki cerrahın başka bir merkezdeki hastayı ameliyat etmesi gibi şu anda çok uzak ve hayal gibi gelen gelişmelerin rutin olarak kullanıma girmesi çok yakındır.
Laparoskopi İşlemi Kaç Saat Sürer?
Laparoskopik cerrahi sırasında dokuları kesmek ve kanamaları durdurmak amacı ile pek çok yöntem kullanılabilir. Mekanik kesme ve bağlama, elektro cerrahi ve lazer bunlardan en önemli olanlarıdır. Halk arasındaki yaygın kanının aksine lazer ile yapılan jinekolojik ameliyatların sonuçları diğer yöntemler ile yapılanlardan farklılık göstermez. Doktorun hangi yöntemle en fazla deneyim sahibi olduğu, genel olarak operasyonun başarını etkileyen en önemli faktördür. Lazer mevcut olduğu takdirde özellikle endometriozis cerrahisinde bazı avantajlar sağlayabilmektedir. Bu yöntem jinekoloji de farklı amaçlar ile yapılabilir. Hatta kanser ameliyatları dahil olmak üzere her türlü jinekolojik cerrahi girişimi yapma olanağı vardır. Jinekologlar bu yöntemi en çok infertil hastaların takip ve tedavileri esnasında gebe kalmalarını engellemek amacıyla kullanır. Bu yöntem tanısal amacına göre yaklaşık 20 ya da 25 dakika da sonuçlanmaktadır.