Genital Siğil
Genital Siğil Nedir? Nasıl Bulaşır?
Genital siğiller (Kondilon), Human Papilloma (HPV) virüsünün tip 6-11 enfeksiyonu sonucunda değişik boyutlarda ve yaygınlıkta olan ciltte oluşan lezyonlardır. Cinsel ilişki esnasında ya da temas yoluyla bulaşan ve yayılan bir hastalıktır. HPV (human papilloma) dünyada en sık cinsel yolla bulaşan hastalıktır. Genital siğiller hem kadın hem erkek bireylerde oluşabilir. Bağışıklık sistemi zayıfmış HPV nin bulaştığı kişilerde genital siğil görülebilmektedir. HPV aşını yaptırmayan kişilerde yaklaşık olarak %10-20 sinde HPV enfeksiyon olmaktadır. HPV tip 6-11 in kanser yapma olasılığı oldukça düşüktür. Bundan dolayı HPV tip 6-11 düşük riskli (low risk) grubu olarak sınıflandırıyoruz.
Genital siğiller human papiloma (HPV) virüsün neden olduğu cinsel yolla bulaşan enfeksiyondur. Bu enfeksiyon korumasız olan cinsel ilişki yoluyla bulaşmaktadır. Cildinde HPV bulunan birisiyle doğrudan cilt teması ile de genital siğiller bulaşabilmektedir. Temas ile ciltteki cilteki çatlaklara girerek cilt içerisine yerleşmektedir. Virüsün ciltteki çatlaklardan içeriye girmesi bulaşıcılık için yeterlidir. Yalnız genital siğiller çok sayıda HPV içermesinden dolayı buluş riski daha fazladır. HPV virüsü yerleştikten sonra LATENT olarak kalıp aylarca bir burguya yol açmadan bekleyebilir. Daha sonra kişinin bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla genital siğiller ortaya çıkmaktadır. Kısacası buluştan hemen sonra siğiller oluşmayabilir. Aylar sonrasında klinik burgularla ortaya çıkmaktadır. Ayrıca sigara kullanımı da uykuda bekleyen virüslerin aktif olmasını sağlar. Genital Siğiller öpüşmek, sarılmak, yüzme havuzları, havlu paylaşımı, çatal kaşıkların ortak kullanılmasıyla da bulaşmaktadır.
Yalnız sigara kullanımı ve kişinin bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla siğillerin sayısında artmasıyla yayılmalara neden olmaktadır.
Genital Siğil Belirtileri Nelerdir?
Genital siğil belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz.
- Bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde karnabahar görünümlü kabartılar olabilir genitil siğil belirtisidir.
- Kişinin genital bölgesinde deriden kabarık genellikle deri renginde lezyonlar genital siğil belirtisidir.
- İlişki ile birlikte kanama olması çok nadir de olsa genital siğil belirtisi olabilir.
- Yaşanan lezyonlarla birlikte ağrıda siğil belirtisi olabilmektedir.
- Erkek hastalarda ise idrar yaparken idrarın çatallanması genital siğil belirtisi olabilmektedir.
Genital Siğillerin Teşhisi Nasıl Yapılır?
- Uzman Kadın doğum doktorlarının yaptığı muayene sırasında teşhis konur.
- Genital siğillerin gözle görülmeyen bölgelerde olabildiğinden pelvik muayene yapılması gerekebilir.
- Genital siğillerin daha belirgin gözükebilmesi için muayene sırasında hafif asidik çözelti kullanılır.
- Ayrıca teşhisi netleştirmek adına ek tetkikler gerekmektedir.
- Şüphe duyduğumuz durumlarda bölgeden pamuklu çubukla örnek alarak test yapılabilir.
- Smear ve HPV testi yapılmalıdır. Böylece HPV testinin belirlenmesi tedaviyi şekillendirir.
- Erkekler için henüz HPV testi yoktur.
- Kadınlar için bu testler genelde 30 yaş üstüne yapılmaktadır.
Genital Siğil Tedavisi Nasıl Yapılır?
Genital siğillerin tedavisi, ilaç tedavi yöntemi ve cerrahi yöntem olarak yapılmaktadır. Kişilerde genitil siğil tedavisinde lezyonun büyüklüğüne göre tercih edilebilecek yöntemler değişmektedir. Büyük boyutlara ulaşmış ve yaygın siğillerde medikal tedaviyle başarı oranı düşük olmasından dolayı cerrahi yöntem tercih edilmelidir.
Bu tedavi seçeneklerini şu şekilde sıralayabiliriz.
- Koter ve lazerle lezyonun çıkarılması.
- Cerrahi olarak genital siğilin çıkartılması.
- Genital siğilin Kriyoterapi yöntemi ile dondurulmasıdır.
Genital siğil için kullanılan krem tedavisi siğilin neden olduğu şikayetleri en aza indirmek için doktor tavsiyesine göre kullanılmalıdır. Genital bölge siğilleri diğer siğil kremlerinde farklıdır. Yani el, yüz gibi vücudun farklı bölgesinde çıkan siğil kremleri genital siğil kremi olarak kullanılamaz.
Genital Siğilden Nasıl Korunmalıyız?
Virüslerin en çok bulaşma yolu cilt temasındandır. Genital siğiller çok fazla HPV virüs barındırmasından bulaş açısından en önemli risktir. İlişki esnasında kondom kullanılması bulaş riskini azaltır ama tamamen ortadan kaldırmaz. Bunun nedeni ise kondomun kapatmadığı kaşık bölgesi gibi yerlere yerleşen virüs bulaşa neden olmaktadır. Korunmanın en önemli yolu ise HPV aşısı olmaktır. Bu aşılarla HPV tip 6 ve 11 ile oluşan genital siğilleri %100 e yakın oranlarda önlenebilir.
Genital Siğiller Kendiliğinden Geçer mi?
Genital siğiller genellikle olguların 1/3 ünde ilk 4 ayda kendiliğinden gerileyebilir. Yalnız tedaviye rağmen yıllarca süren genital siğillerde vardır. Siğiller tedavi edildikten sonra da tekrarlayabilmektedir. Genital siğiller kendiliğinden geçse dahi HPV vücutta olabilmektedir.
Genital Siğilerin Nedenleri Nelerdir?
Human popilloma virüs yani HPV neden olmaktadır. 200’den fazla HPV tipi vardır. 200’den fazla HPV tipinin sadece 40HPV si genital siğile neden olmaktadır. En sık genital siğil nedenleri HPV 6 , HPV 11 tipleridir.
Genital Siğil Faktörlerini Şu Şekilde Sıralayabilmekteyiz;
- Birden çok pantnerle korunmasız cinsel ilişkiler
- Genç yaşta cinsel ilişkiye başlamak
- Başka cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların olması
- Bağışıklık sistemini baskılayan ilaç kullanımı da siğil riskini artıran faktörlerdir.
Genital siğil teşhisi ve tedavisi için 0216 353 96 24 nolu telefonda iletişime geçebilir ve randevu talep edebilirsiniz.