Gebelikte Alınması Gereken Önlemler
Gebelikte Alınması Gereken Önlemler, Gebelik sürecinde anne adayı birçok değişim geçirebilir ve bu değişimlerin en göze çarpanı kilo artışının yükselmesidir. Kilo alımı hamileliğin normal seyrinde sürdürülebilmesi ve bebeğin sağlıklı bir şekilde dünyaya getirilmesi için gereklidir.
Gebelikte Alınması Gereken Önlemler Nelerdir
Fakat gebelikte normalden az ya da fazla kilo almak hem anne adayının hem de bebek sağlığı açısından bazı riskler oluşturabilir. Bu sebeple anne adayının hamile kalmadan önceki vücut kitle indeksine göre 9 ya da 15 kilo alması gerekir. Normal vücut kitle indeksinin, kadınlar için yaklaşık 10-12 kilo olduğu söylenebilmektedir. Kilo alımının ilk 12 hata 1,8 2 kilo arası, 3 ayda 500 gram ve sonrasındaki süreçte 4,5-5 kilo olması normal olarak kabul edilmektedir.
Sabah Bulantıları, Sabah bulantıları ve ani kusmalar her hamile kadın için olağan durumlar arasında yer almaktadır. Gebelik dönemindeki Kadınların yarısında çeşitli şiddetlerde görülebilir. Ancak ikiz bekleyen hamile kadınlarda bu durum daha uzun ve sıkıntılı olabilir.
Sabah bulantıları hormonların görevini düzgün yaptığının bir göstergesidir. Bulantı ve kusmaların sebepleri kesin olarak bilinmemektedir.
Sabah bulantılarının şiddetinin farklı olmasının nedenleri arasında; hormon seviyeleri, stres düzeyleri ve yorgunluk gibi etkenler olabilir. Nedeni ne olursa olsun, sabah bulantıları ve kusmalar anne adayları için oldukça rahatsızlık verici bir durumdur. Bu dönemlerde anne adaylarının eşleri, ailesi ve doktorunun yakinen desteğine ihtiyaç duyarlar.
Rahim Genişlemesi, Anne adayları gebeliğin ilk ve son 3 ayında sık bir şekilde tuvalete çıkarlar. Bunun sebebi ise vücut sıvısının artışı ve böbreklerin çalışma hızında yükselmelerin meydana gelmesidir. Ayrıca büyüyen rahim mesaneye baskı yaptığından sık idrara çıkma yaşanmaktadır.
Ancak gebeliğin 4. Ayında rahim, karın boşluğuna yöneldiği için bu şikâyet ortadan kalkar. Anne adayının idrar yaparken iyice öne doğru eğilmesi gerekmektedir. Böylelikle idrar kesesi tam olarak boşaltılabilir. Eğer gece sık sık idrara çıkılıyorsa, saat 17,00’dan sonra sıvı tüketimi fazla yapılmamalıdır. Ayrıca gebe olan anne adaylarının sıvı kısıtlaması yapmaması gerekir.
Göğüslerde Büyüme , Gebelik sürecinde göğüslerin git gide büyümesi ve duyarlılaşması, östrojen ve progesteron salınımındaki artışa bağlıdır.
Bu sayede göğüsler emzirme dönemi için hazırlanır. Hamilelikte göğüs ucunda belirgin renk değişikliği ve koyu renkli benler oluşabilir. Doğumdan sonra göğüslerde sarkıkların meydana gelmesi anne adayına bağlıdır.